Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybka tarta z warzywami

5.0
(432)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szybka tarta na słono na kruchym spodzie, po brzegi wypełniona warzywami i posypana tartym serem. Idealny pomysł na obiad dla zabieganych, lub po prostu dla osób które nie zawsze jedzą mięso. 

Składniki:

masło 150 gramów
mąka 250 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/4 łyżeczki
warzywa mrożone 1/2 kilograma
ser żółty dowolna ilość
mleko 1 szklanka
jajko 2-3 sztuki
tłuszcz do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
woda 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybka tarta z warzywami

  • krótki czas przygotowania
  • pomysł na obiad bez mięsa
  • doskonała również na drugi dzień



Słowo tarta zazwyczaj kojarzy nam się ze słodkimi wypiekami, tymczasem tarta na słono jest naprawdę pyszna i doskonale sprawdzi się jako bezmięsny obiad czy przekąska na przyjęcie. Ta tarta z warzywami jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i będzie gotowa w niecałą godzinę.

Kroki postępowania

1

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto: masło siekamy nożem na drobno, dodając mąkę, jajko i łyżkę zimnej wody. Solimy, po czym ugniatamy ciasto. Kiedy jest gotowe, lepimy kulę. Wkładamy ją na pół godziny do lodówki.

W tym czasie smażymy na oliwie warzywa (doprawiając delikatnie solą i pieprzem).

Przygotowujemy sos: do szklanki mleka dodajemy jajka, mieszamy, po czym dodajemy dowolną ilość sera żółtego startego na tarce. Doprawiamy sos solą i pieprzem.

Krok 1 - Szybka tarta z warzywami foto
2

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy dość cienko. Układamy na specjalnej foremce lub w tortownicy, oblepiając również jej brzegi. Ciasto podpiekamy w piekarniku przez około 10 min. Następnie na ciasto układamy warzywa. Polewamy sosem serowo-mleczno-jajecznym.

Krok 2 - Szybka tarta z warzywami foto
3
Pieczemy w temperaturze 200 stopni troszkę mniej niż pół godziny. Tarta smakuje super także na zimno! Smacznego!
Krok 3 - Szybka tarta z warzywami foto

Tarta na obiad ma wiele zalet, między innymi to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, więc nie musimy całej zjeść od razu. Tartę, która zostanie nam z obiadu, spokojnie możemy schować do lodówki i zabrać ze sobą kolejnego dnia do pracy lub spakować naszym pociechom do szkoły. Ta tarta wytrawna z warzywami doskonale smakuje z domowym sosem czosnkowym. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anka 2 tygodnie temu
Robiłam wszystko według przepisu. Ciasto nie upiekło się, wyszlo na wpół surowe. Ewidentnie czegoś zabrakło w tym przepisie..
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Dziękuję za zwrócenie uwagi na przepis. Warto podpiec samo ciasto przed nałożeniem składników.
aga 23.11.2023 19:54
czy można zamiast masła dać olej? ile? robiłam na maśle i wyszło pycha.
bietka 02.01.2019 12:38
Smaczny przepis :)
norweska20 08.09.2015 23:48
smakowita propozycja
SmacznaPyza 08.12.2012 19:41
kolorowe danie, podoba mi się
rjustysia 22.11.2011 00:18
O kurcze! Coś dla mnie na dzisiejszy obiad! Super!
kate.500 11.11.2011 21:53
pyszny przepis laduje w moich ulubionych
IKrakowianka 04.10.2011 09:49
wygląda fantastycznie!
Renia1 02.10.2011 15:47
ale super przepis, szkoda ze go dopiero teraz widze, niedawno kupilam forme do tarty wiec napewno skorzystam :)
ewasylwia 14.09.2011 11:52
smaczne
stokrotka 13.09.2011 22:18
mniam...
sylwia / sytofala 13.09.2011 21:19
rewelacja warzywa i ciacho :)
Anna146 13.09.2011 19:56
super pomysł na warzywa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak