Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

kasza kukurydziana - szklanka (o poj. 250ml),
mąka pszenna - 3/4 szklanki,
cukier - szklanka,
mleko 3,2% - 2 szklanki,
wódka, rum lub koniak - 2 lyzki,
jaja - 4,
jabłka, najlepiej winne - 3-4 większe sztuki,
cukier wanilinowy - 8g,
tłuszcz i bułka tarta do tortownicy,
esencja lub aromat waniliowy - kilka kropel.

PRZYGOTOWANIE:

Jaja ubić z cukrem na puszysta masę. Kaszę wymieszać z mąką i ubitymi jajami. Miksując, wlać po szklance gorącego mleka. Dodać esencję waniliową oraz wódkę. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plastry. Jabłka połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto będzie bardzo płynne i takie ma być, jabłka wypłyną na wierzch. Wierzch posypać cukrem wanilinowym. Tortownice natłuścić i posypać bułką tartą lub mąką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach przez 40 minut. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Po upieczeniu wierzch ciasta można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Piękne ciasto!!! A jak są jabłka to musi być pyszne:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    prezentuje się wyśmienicie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    świetne! naprawdę bardzo dobre!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    fajne
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    pyszne ciasto:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    śliczne
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    super przepis
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    na kaszy mannej robiłam, na kukurydzianej muszę spróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Ja też wypróbuję :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !