Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

karkówka b/k - 1kg,
pieczarki - 500g,
żurawina suszona - 75g,
cebula - 2-3 sztuki,
śmietana 30% świeża lub z kartonika - 500ml,
czosnek - 2-3 ząbki,
miód płynny - łyżka,
sól,
pieprz ziołowy Prymat,
pieprz świeżo zmielony,
musztarda miodowa - łyżka,
olej - 2 łyżki.

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę pokroić na dość cienkie kawałki. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki na grubsze plastry. Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, z żurawiną oraz miodem. Na patelni rozgrzać olej i krótko podsmażyć cebulę z pieczarkami, przyprawić je solą i pieprzem. W podłużnym naczyniu żaroodpornym ukladamy lekko ukośnie plaster karkówki, następnie kładziemy po kilka łyżek pieczarek z cebulą, następnie ponownie plater karkówki i pieczarki z cebulą. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników. Całość polewamy śmietaną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w 180 stopniach

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena67

    fajnie, że jest żurawina i miód, muszę wypróbować
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    smakowite
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    smaczne danie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Prezentuje się bardzo smacznie:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    z żurawina może być całkiem ciekawy przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    fajne pomysl

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !