Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka marchewkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 550 g + 3 łyżki
marchewka 4-5 sztuk
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
skórka cytrynowa z 1 cytryny
sok z cytryny 1 łyżka
cukier waniliowy 8 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
mąka pszenna do posypania stolnicy
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka marchewkowe

Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sodę rozpuścić w łyżce soku z cytryny.

Mąkę przesiać z cukrami, dodać szczyptę soli, startą skórkę z cytryny oraz olej. Rękoma wyrobić ciasto.

Gdyby ciasto było zbyt wilgotne dodać niewielką ilość mąki (dodałam 3 łyżki).

Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Foremkami wykrawać kształty.

Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach przez 15-20 minut, w zależności od piekarnika i preferowanej miękkości ciastek. Im dłużej pieczemy, tym ciastka stają się bardziej twarde i kruche.

Studzimy na kratce. Gdyby były za mało słodkie, można je posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 19.10.2014 22:17
fajny przepis,zapisałam,spróbuję upiec
maciek7 30.03.2012 20:51
super
Elżbieta17 21.12.2011 11:19
jadłam, bardzo smaczne:)
sylwia / sytofala 11.10.2011 23:33
zaintrygowały mnie
halinka1011 13.09.2011 18:27
smakowite
mikrusiak 13.09.2011 17:30
hm... fakt... ciekawe
Magdalena67 13.09.2011 17:19
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak