Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

mąka pszenna (użyłam typu 450) - 550g + 3 łyżki,
marchewka - 250g (waga po obraniu, jest to ok 4-5 marchewek średniej wielkosci),
cukier - 200g (szklanka),
starta skórka z całej cytryny,
sok z cytryny - łyżka,
cukier waniliowy - 8g,
soda - łyżeczka,
sól - szczypta,
papier do pieczenia,
mąka pszenna do posypania stolnicy.

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sodę rozpuścić w łyżce soku z cytryny. Mąkę przesiać z cukrami, dodać szczyptę soli, startą skórkę z cytryny oraz olej. Rękoma wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne dodać niewielką ilość mąki (dodałam 3 łyżki). Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Foremkami wykrawać kształty. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach przez 15-20 minut, w zależności od piekarnika i preferowanej miękkości ciastek. Im dłużej pieczemy, tym ciastka stają się bardziej twarde i kruche. Studzimy na kratce. Gdyby były za mało słodkie, można je posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !