Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna 250 gram
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 1 szklanka
śmietana 12% 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżki
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o większych oczkach. Starte jabłka przesmażamy z łyżką cukru. Masę jabłkową odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy posiekaną margarynę, cukier, śmietanę i żółtka. Wszystko razem zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na masę rozkruszamy albo ścieramy na tarce drugą część ciasta. Ciasto pieczemy w 180 st.C przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto posypujemy na wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 21.09.2011 11:21
pycha
kriso 14.09.2011 14:13
smaczne
mikrusiak 13.09.2011 17:32
polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak