Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie prowansalskim z ryżem i brokułami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 600 g
śmietana 18-procentowa 200 ml
ryż 200 g
Kurczak w sosie prowansalskim 1 torebka
olej do smażenia
woda 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie prowansalskim z ryżem i brokułami

Piersi z kurczaka umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Podobnie uczynić z brokułami. Ryż gotujemy na parze w woreczkach. Oczyszczamy brokuł i wydzielamy z niego bukiety, które delikatnie układamy w garnku. Piersi suszymy ręczniczkiem i kroimy z paski lub większe kostki. Na rozgrzanej patelni i rozgrzanym oleju układamy kawałki mięsa. Smażymy do zarumienienia. Śmietanę, wodę oraz przyprawę na kurczaka w sosie prowansalskim mieszamy w niewielkim naczyniu. Kiedy mięso będzie już gotowe sos wylewamy do mięsa i dusimy przez 15min. Na autorskim moim zdjęciu podany z ryżem i brokułami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 20.09.2011 16:00
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak