Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu na zimno

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 250 gram
kremówka 3/4 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
biszkopty okrągłe 1,5 paczki
kawa rozpuszczalna 1 filiżanka
likier kukułkowy niekoniecznie
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu na zimno

Serek Mascarpone mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Ubitą śmietanę stopniowo dodajemy do serka z cukrem, każdorazowo mieszając dokładnie drewnianą łyżką. Nescafe zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Do kawy dodajemy kieliszek likieru (nie musi być - jeśli mają jeść to dzieci) i mieszamy. W kawie z likierem maczamy biszkopciki i kładziemy je na dno naczynia żaroodpornego (lub innego szklanego). Na ułożone biszkopty wykładamy część masy. Na masę ponownie wykładamy namoczone biszkopty, a na biszkopty resztę masy. Wierzchnią masę posypujemy kakao. Naczynie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Można oczywiście podać od razu, ale lepsze jest jak postoi trochę w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak