Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mix fasolowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 30 dag
fasola czerwona z puszki 30 dag
boczek wędzony 20 dag
parówki cienkie 2 sztuki
pomidory w puszce 2 puszki
cebula 2 sztuki
marchewki 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat
sól
masło
mąka
przecier pomidorowy
kiełbasa podwawelska 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Mix fasolowy

Białą fasolę przebieramy, płuczemy i zalewamy przegotowaną, zimną wodą. Odstawiamy na dobę. Następnego dnia w tej samej wodzie fasolę gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wrzącą wodę. W tym czasie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, do boczku dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i pokrojone w plasterki parówki. Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy aż cebula zrobi się miękka. Do fasoli dodajemy usmażone mięso i cebulę. Cały czas gotujemy. Następnie odsączamy czerwoną fasolę, płuczemy i dodajemy do garnka. Podobnie pomidory, kroimy i dodajemy do garnka razem z sokiem. Ma tarce o większych oczkach ścieramy marchewkę i dodajemy do garnka. Na patelni zasmażamy na maśle mąkę i dodajemy do garnka. Na koniec doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem, papryką słodką i chili. Można dodać przecier pomidorowy lub ketchup. Wszystkie składniki razem mieszamy. Gotujemy 1,5 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiek1 13.09.2011 14:54
Super propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak