Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowe pierogi z mięsem i serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka razowa 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
woda 1/2 szklanki
mięso mielone 1/2 kg
kostka rosołowa 1 sztuka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
pieprz 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
ser żółty 15 dag
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Razowe pierogi z mięsem i serem

Farsz: Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem. Można dodać posiekaną cebulę. Formujemy kulki. W garnku gotujemy rosołek (woda+kostka rosołowa). Do wrzącego rosołku wrzucamy kulki mięsa mielonego. Gotujemy ok. 15 minut. Ugotowane kulki wyciągamy z rosołku do czasu wystygnięcia. Gdy mięso wystygnie, rozdrabniamy je i dodajemy całe jajko i starty żółty ser. Mieszamy na jednolitą masę. Ciasto: Do miski wsypujemy mąki, sól i wlewamy wodę. Ze składników wyrabiamy ciasto do czasu uzyskania jednolitej masy, nieklejącej się do rąk. Blat podsypujemy mąką razową, ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy. Oczywiście, by ciasto nie przyklejało się do wałka podsypujemy mąką razową. Na rozwałkowanym cieście wykrajamy przy pomocy szklanki (średnica ok.7 cm) koła. Na każde z kół nakładamy farsz. Koło z farszem składamy na pół i uzyskujemy pierożka. Boki pierożka przyciskamy widelcem. Tak przygotowane pierożki gotujemy w garnku z osoloną wodą - od czasu ich wypłynięcia na wierzch 4-5 minut. Pierożki podajemy z zasmażką albo kiszoną kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 11.04.2012 12:17
bardzo lubię pierogi i chętnie je jem z innym nadzieniem niż słodkim także dla mnie super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak