Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy ścieramy na tarce i mocno odciskamy,następnie zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy.Bułkę moczymy w pozostałym mleku dobrze ją odciskamy i dodajemy do masy ziemniaczanej.Rozkruszone drożdże ucieramy z ciepłą wodą i dodajemy do ziemniaków ,następnie dodajemy żółtka i całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. na pół godziny.Przed smażeniem dodajemy pianę ubitą z białek.Smażymy cienkie placki wkładając ciasto łyżką na rozgrzany olej,po kilku minutach obracamy na drugą stronę.Podajemy z twarożkiem utartym ze szczypiorkiem i ziołami lub ząbkiem czosnku.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Przepisy Joanny

    smażę również takie placki i polecam są smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !