Sposób przygotowania

Słoninę pokroić w kostkę, stopić tak, aby skwarki nie były twarde. Bułkę pokroić w kostkę. 2/3 ilości bułki wymieszać z połową stopionej słoniny bez skwarek, usmażyć grzanki na złoty kolor. Mleko roztrzepać z jajem, włożyć ostudzone grzanki, dodać pozostałą ilość bułki. Gdy bułka napęcznieje, posolić, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Zagotować wodę, osolić. Z masy formować, ręką namoczoną w mące, gałki wielkości małych jabłek. Pierwszą gałkę wrzucić do gotującej się wody dla sprawdzenia czy ciasto nie jest zbyt rzadkie- gdy jest dodać mąki. Knedle gotować pod przykryciem na małym ogniu pół godziny. Wyjmować łyżką cedzakową, dokładnie osączać, polać resztą słoniny ze skwarkami i posypać startym serem.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !