Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki po meksykańsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 3 kg
czosnek 1 duża główka
sól 4-5 łyżek
olej 1/2 szklanki
ocet 300 ml
chili 2 łyżki
cukier 40 dag
ziele angielskie 20 szt
Liść laurowy suszony Prymat 10 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki po meksykańsku

Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry, posypujemy solą, odstawiamy na kilka godzin (ogórki w tym czasie należy kilka razy przemieszać). Odlewamy z ogórków większość wody (ale nie wszystką), polewamy gorącym olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet oraz pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy, odstawiamy na około 10-12 godzin (w tym czasie kilka razy mieszamy). Wkładamy do słoików, zalewamy płynem z ogórków. Pasteryzujemy 5 minut. Ogórki możemy jeść po upływie co najmniej 2 tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 06.01.2012 12:56
mniam
Anna152 06.01.2012 12:56
mniam
gusia1000 30.12.2011 23:55
Pycha.
AgaS10 27.10.2011 09:38
podoba mi się:)
AgaS10 27.10.2011 09:38
podoba mi się:)
Ewelina38 19.10.2011 14:01
jadłam takie ogóreczki - polecam, bardzo smaczne
Dorota59 19.10.2011 11:39
lubię takie ogóreczki
1j1o1l1a1 13.09.2011 12:56
W Meksyku wiedzą, co dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak