Sposób przygotowania

Śledzie umyć , osuszyć , posolić , posypać pieprzem .Oprószyć mąką . Obsmażyć na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Odsączyć . Ułożyć w zamykanym pojemniku ( lepiej w płaskim bo w słoiku ryba może się przy wyjmowaniu połamać ).
Przygotować zalewę z octu, wody , sosu sojowego, szczypty soli, cukru, pieprzu , kaparów, liści laurowych , ziela angielskiego , gorczycy , pokrojonej w ,,piórka „ cebuli i papryki . Zagotować zalewę , ostudzić i zalać nią rybę . Zamknąć pojemnik i zostawić w lodówce na 3 dni.
Moc zalewy zależy od upodobania – można dać mniej octu, dosłodzić , doprawić mocniej pieprzem .
Podawać śledzie wyjęte z zalewy najlepiej z ciemnym pieczywem z masłem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Myszka75

    aż ślinka mi leci:)
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    oj leci ślinka, leci
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    ale miks skałdników, pychota!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    to musi byc super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    to musi byc super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !