Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 3 sztuki
mąka 10 łyżek
sól do smaku
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Jeśli zostaną nam ziemniaczki z obiadu, warto je wykorzystać. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem w misce, dodajemy jajko i łyżeczkę soli. Na to wszystko wsypujemy mąkę. Nie jestem w stanie określić Wam, ile dokładnie tej mąki dodać, gdyż należy dać jej tyle, ile wchłoną ziemniaki. Tak, by przy wyrabianiu ciasto nie przyklejało się do rąk. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blat obsypany mąką i rolujemy tak, by powstał paseczek okrągły, który lekko przyklepujemy. Pasek tniemy na mniejsze części (tak jak na zdjęciu). Gotujemy wodę z łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzucamy zrobione kopytka. Gotujemy je tak długo, aż wypłyną na wierzch. Na wierzchu gotujemy ok. 2 minut. Istnieje opcja zasmażenia kopytek (i takie najbardziej lubię). Smażymy na maśle na patelni do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak