Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieróg z mięsem mielonym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
drożdże 1/2 kostki
olej 2 łyżki
mięso mielone 1/2 kg
pomidory z puszki bez skóry 2 puszki
cebula 1 sztuka
Kucharek przyprawa uniwersalna
Czosnek suszony Prymat
przecier pomidorowy
ser żółty
fasola 1 puszka
jajko 1 rozmącone
tymianek 2 paczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 2 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg z mięsem mielonym

Przygotowujemy drożdże: W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, przykrywając ściereczką. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej na blacie (w ten sposób ciasto dostanie więcej powietrza i będzie lepsze). Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy na 30 minut, przykrywając ściereczką. W tym czasie podwoi swoją objętość. Farsz: Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem, pieprzem, suszonym czosnkiem. Smażymy. Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy. Przekładamy z patelni do większego garnka na mały ogień i dodajemy wypłukaną czerwoną fasolę, potem pokrojone pomidory. Mieszamy i gotujemy. Po chwili dodajemy paprykę słodką i tymianek, mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut. Ponownie przyprawiamy i gotujemy. Na koniec do smaku dodajemy chili. Chwilę gotujemy i farsz jest gotowy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blat obsypany mąką i rozwałkowujemy je na w miarę okrągły placek. Wierzch placka smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiają brzegi nie wysmarowane. Na przecier dajemy trochę startego sera. Na ser z kolei nasz meksykański farsz (oczywiście może być też farsz z kurczaka - kto jak lubi). Ponownie przysypujemy go startym serem. Okrągły placek składamy na pół tak, by powstał pieróg. Brzegi pieroga sklejamy przyciskając widelcem lub palcami. Przekładamy na blaszkę, a wierzch pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C przez 25 minut. Z tej ilości ciasta i farszu wychodzą dwa wielkie, sycące pierogi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anulka75
Anulka75 11.04.2012 16:01
fajny
jasiek 23.03.2012 16:11
świetny pieróg

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak