Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kociołek meksykański

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
pomidory z puszki bez skóry 2 puszki
fasola czerwona z puszki 1 puszka
cebula 1 sztuka
olej
tymianek 2 paczki
Kucharek przyprawa uniwersalna
Czosnek suszony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 2 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kociołek meksykański

Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem i czosnkiem. Następnie smażymy przyprawione mięso na gorącym oleju. Usmażone mięso przykładamy do większego garnka. Na patelni podduszamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do garnka z mięsem. Garnek stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy przepłukaną zimną wodą na durszlaku czerwoną fasolę. Przykrywamy garnek, co jakiś czas mieszamy żeby potrawa się nie przypaliła. W czasie, gdy potrawa się gotuje, odsączamy pomidory z puszki, kroimy je i dodajemy do garnka (sok pozostały mi z pomidorów w puszcze odlewam do słoiczka i wykorzystuję do zupy pomidorowej). Ponownie przykrywamy i gotujemy dalej. Po chwili dodajemy paczkę papryki, mieszamy, paczkę tymianku i mieszamy. Gotujemy chwilkę i powtarzamy czynność, czyli dodajemy paprykę i tymianek. Dodajemy także do smaku chili - w zależności kto jak bardzo pikantne potrawy lubi. Gotujemy jakieś 5-10 minut, co jakiś czas należy przemieszać żeby się nie przypaliło. Najlepiej smakuje z chlebkiem posmarowanym masłem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 12.09.2011 19:21
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak