Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Turecka tortilla

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
sól 1 łyżka
smalec 6 łyżek
woda 280 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Turecka tortilla

Połączyć mąkę z solą. Rozetrzeć ze smalcem do momentu , gdy mieszanka konsystencją będzie przypominać bułkę tartą.Mieszać z wodą aż utworzy się elastyczne ciasto.Wyrabiać do momentu,aż przestanie się lepić.Przykryć wilgotną ścierką. Odcinać kawałki po ok 45 g. Utworzyć kulkę , a następnie rozwałkować.Rozgrzać patelnię i smażyć na niej każdą z tortilli po ok 10 sekund z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 06.03.2011 10:56
nie robiłam na smalcu
gosia561 06.03.2011 10:56
nie robiłam na smalcu
gosia561 06.03.2011 10:56
nie robiłam na smalcu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak