Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyzy z nadzieniem grzybowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 3 łyżki
grzyby suszone 5 dkg
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: pyzy z nadzieniem grzybowym

Umyte grzyby moczymy kilka godzin w przegotowanej wodzie ,następnie gotujemy wyjmujemy z wywaru a wywar zostawiamy na sos.Połowę ziemniaków gotujemy,drugą połowę obieramy i ścieramy na tarce o małych otworach.Na maśle smażymy drobno pokrojoną cebulę dodajemy do niej grzyby i chwilę smażymy razem doprawiając do smaku solą i pieprzem.Do gotowanym ziemniaków dodajemy starte odciśnięte ziemniaki po chwili na wierzchu pojawi się przezroczysty płyn który wylewamy zostawiając skrobię z dna i dodając ją do ciasta.Ciasto solimy dokładnie mieszamy formujemy kulki spłaszczamy je nakładamy farsz i zlepiamy.Obtaczamy w mące wkładamy na gorący osolony wrzątek i gotujemy 10 min co zależy od wielkości pyz.Podajemy polane tłuszczem albo z sosem grzybowym przygotowanym na wywarze z grzybów z dodatkiem śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 04.03.2012 16:28
super
olkaaa 05.01.2012 07:40
zapowiada się bardzo smacznie
Krystyna32 23.09.2011 12:06
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak