Sposób przygotowania

Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso mielone na rumiano , rozdrabniając je w trakcie smażenia na drobne kawałki . Dodać borowiki . Wlać bulion i gotować na małym gazie ok. 50 minut ( płyn odparuje do objętości 1 szklanki. Dodać przecier pomidorowy , roztarty czosnek . Doprawić pieprzem, miodem i ziołami do smaku .Dusić jeszcze 10 minut .
W czasie kiedy sos się dusi ugotować w osolonym wrzątku al dente makaron .Odcedzić .

Są dwie szkoły podawania – albo polewać makaron sosem na talerzu , albo wrzucić makaron do sosu i chwile poczekać by wchłonął częściowo sos – moim zdaniem ta wersja jest smaczniejsza choć mniej efektownie wygląda .

A prawdziwy sos bolognese powinien gotować się bardzo- bardzo długo , nawet 2- 4 godzin .

Jeszcze jeśli chodzi o dodatek miodu. Przekonałam się ,że odrobina miodu dodana do dań mięsnych doprawianych ziołami doskonale uwypukla ich smak .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !