Sposób przygotowania

soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu ale z dodatkiem kostki rosołowej
boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem na smalcu, kiedy soczewica się ugotuje dorzucamy soczewicę, i smażymy jeszcze chwilę, tak, żeby wsiąkła tłuszcz.
po ostygnięciu mielimy razem z ziemniakami i doprawiamy

mąkę, jajka, olei i sól mieszamy, stopniowi dolewamy wodę (być może nie będzie potrzebne aż pół litra) i wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na części, rozwałkowujemy, wycinamy okrągłe placuszki, nadziewamy farszem, zlepiamy i gotujemy ze wrzącej, osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia (do wody można dolać oleju, żeby pierogi się nie zlepiały) pierogi po ugotowaniu hartujemy zimną wodą,
podajemy podsmażone, lub z boczkiem podsmażonym z cebulką

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    takich jeszcze nie jadłem, a wyglądaja smakowicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !