Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 g
sól do smaku
mąka 1 kg
jajko 2 sztuki
oliwa 4 łyżki
olej 1 łyżka
woda 0,5 (gorąca)
kwaśna śmietana 200 ml
ser biały 400 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

ziemniaki i set przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa (można też użyć praski do ziemniaków), doprawiamy i dokładnie mieszamy

z mąki, wody, szczypty soli, jaj i oliwy zagniatamy ciasto(wodę dodajemy stopniowo, być może 0,5 litra będzie za dużo!). dzielimy je na 4-5 części i partiami rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okrągłe placuszki, nakładamy farsz i zlepiamy.
pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem oleju i gotujemy jeszcze około 2 minuty od wypłynięcia.
podajemy z kwaśną śmietaną i odrobiną soli

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 02.10.2012 13:22
uwielbiam:)
marcinek 29.04.2012 12:39
moje też
paula99926 13.03.2012 20:11
moje ulubione :)
artur7 08.01.2012 13:01
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak