Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe powidła śliwkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 10 kg
cukier 1 kg
ocet 10 % 2 łyżki
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: domowe powidła śliwkowe

śliwki myjemy, wydrążamy pestki wkładamy do dużego garnka, zalewamy octem (nie będzie go czuć, a dzięki niemu konfitura nie będzie brązowa a zachowa kolor)
kiedy śliwki puszczą sok dodajemy cukier i sok z cytryny
śliwki smażymy przez 2 dni po około 4 godziny mieszając od czasu do czasu
drugiego dnia przed smażeniem można je zmiksować blednerem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 08.10.2011 16:34
dobry przepis
Emilia22 12.09.2011 10:54
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak