Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany zapiekane pod serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt średnie
przecier pomidorowy 4 łyżki
cebula czerwona 2 szt
mozzarella 1 kulka
pomidor 2 szt
oliwa do smażenia
sól do smaku
bazylia świeża 2 łyżki
parmezan 5 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany zapiekane pod serem

Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy w plastry, układamy na durszlaku, oprószamy solą i pozostawiamy na ok. 45 min by puściły sok. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy na plastry. Jedną cebulę obieramy, szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną bazylię i dusimy bez przykrycia ok. 15 min kilkakrotnie mieszając. bakłażany odciskamy na papierowych ręcznikach, smarujemy oliwą i smażymy na półtwardo. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo bakłażany, sos pomidorowy, mozzarellę i na wierzchu starty parmezan.Pozostałą cebulę obieramy i razem z pomidorem kroimy w plastry i układamy na wierzchu zapiekanki. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 25.11.2013 10:52
fajny przepis
Magdalena67 11.09.2011 22:40
Muszę wypróbować. Mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak