Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z farszem boczkowo-pieczarkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 10 dag
jajko 2 szt
wędzony boczek 15 dag
pieczarki 15 dag
śmietana 200 ml
mleko 100 ml
jajko 4 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
woda zimna 2 łyżki
masło 1 łyżka
żółty ser starty 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z farszem boczkowo-pieczarkowym

Przygotowujemy ciasto: masło zagniatamy szybko z mąką, dwoma jajkami, wodą i szczyptą soli.Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na 30 min. przygotowujemy farsz: pieczarki oczyszczamy i razem z boczkiem kroimy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy boczek a następnie pieczarki i razem podsmażamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim / dno i boki/ formę o średnicy 22-25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.Śmietanę, mleko, cztery jajka, sól i pieprz dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotową masę jajeczno-śmietanową wylewamy na blaszkę wyłożoną ciastem.Dodajemy boczek z pieczarkami i całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 45 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 10.02.2015 08:44
bardzo fajny pomysł
czekoladka_m 08.01.2014 15:34
Mój mąż lubi takie smaki
TEtalicha 25.08.2012 23:03
godne uwagi
malaczarna23 16.05.2012 10:36
ciekawe:)
gosia47-47 12.09.2011 09:20
dobre
Małgorzata113 11.09.2011 22:18
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak