Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jabłkowo-serowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka szklanka
cukier waniliowy
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
jabłka 0,5 kg
twaróg 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jabłkowo-serowy

1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do rondelka, dolewamy trochę wody i dusimy do czasu, aż się rozgotują i zrobią gęste. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Serek mascarpone (lub zmielony twaróg) ucieramy, stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy, a następnie mus z jabłek.
3. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z masą serowo-jabłkową. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego mleka lub wody, dodajemy do masy, mieszamy. Należy pamiętać, by różnica temperatur masy i rozpuszczonej żelatyny nie była zbyt wielka.
4. Na dno pucharków układamy warstwę wiśni z konfitury, zalewamy masą serową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak