Sposób przygotowania

Mięso kroimy w poprzek włókien (ja zazwyczaj proszę panią w sklepie, żeby pokroiła mi schab na kotleciki) i delikatnie rozklepujemy (bez przesady, bo to nie schabowe), oprószamy delikarnie uubionymi przyprawami (w moim przypadku to mini kosteczka czosnkowa i słodka papryka).
Mięso smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, smażymy chwilę uważając żeby nie przypalić, bo nie ma nic gorszego od przypalonego czosnku.
następnie podlewany bulionem i dusimy razem do momentu aż mięso zmięknie (jakieś 0,5-1,5 godziny).
W trakcie duszenia doprawiamy słodką papryką. jeśli bulion wyparuje można podlać wodą lub bulionem.
Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie i dolewamy do sosu aby go zagęścić. Należy przy tym uważać żeby nie porobiły się grudki. gotujemy jeszcze chwilę i gotowe

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !