Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy pikantne z kaszą i sosem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 25 dag
jajko 1 szt
mleko 50 ml
cebula 1/2 szt
papryczka chilli 1/2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
kasza jęczmienna 200 g
rosół drobiowy 1 kostka
soser 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy pikantne z kaszą i sosem

Kroki postępowania

1
Do miseczki wkładamy 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, dodać 1 łyżkę przyprawy do mięsa mielonego. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć nasiona i połówkę dokładnie pokroić w małą kosteczkę, dodać do mięsa.Cebulę pokroić w kostkę i dodać do masy. Dodać 1 jajko i 50 ml mleka.Następnie wsypać 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mięso wyrobić ręką. Zostawić na noc w lodówce.
Krok 1 - Klopsy pikantne z kaszą i sosem foto
2
Mięso wyciągnąć z lodówki, ułożyć na folii aluminiowej, uformować podłużny wałek, zwinąć ciasno jak cukierek.
Krok 2 - Klopsy pikantne z kaszą i sosem foto
3
Zagotować 500 ml wody dodać kostkę rosołową, włożyć mięso zawinięte w folię, przebić w kilku miejscach widelcem i gotować ok. 30 minut pod przykryciem.
Krok 3 - Klopsy pikantne z kaszą i sosem foto
4
W między czasie ugotować kaszę w osolonej wodzie 18 minut, potem odcedzić ją na durszlaku.
Krok 4 - Klopsy pikantne z kaszą i sosem foto
5
Mięso wyciągnąć z garnka, do płynu który pozostał z gotowania dolać odrobinę wody , dodać 3 łyżki sosera Winiary, wymieszać i chwilke gotować aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji.
Krok 5 - Klopsy pikantne z kaszą i sosem foto
6
Ugotowane mięso rozwinąć i pokroić na 6 kawałków.
Krok 6 - Klopsy pikantne z kaszą i sosem foto
7
Kaszę ułożyć na talerzach, obok położyć po dwa klopsy, polać je sosem, dodatkowo ułożyć liść sałaty, ćwiartki ogórka gruntowego, ćwiartki małego pomidorka, doprawić je jeszcze solą i pieprzem.
Krok 7 - Klopsy pikantne z kaszą i sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 11.09.2011 21:44
nigdy nie robiłem tak klopsów, ba nawet do głowy by mi nie przyszło, aby zrobić ten myk z folią aluminiową i całość gotować. Bardzo interesujące!
ziutula
ziutula 11.09.2011 18:43
i dobry obiadek zrobiony...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak