Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leszcz z ryżem i warzywami w sosie białym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna 1 sztuka
marchewka 3 sztuki
jabłko 1 sztuka
ryż 200 g
leszcz 700 g
fasolka szaragowa 200 g
brokuły 200 g
olej do smażenia 2 łyżki
jajko 1 sztuka
mąka 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Leszcz z ryżem i warzywami w sosie białym

Rybę patroszymy, skrobiemy z łusek i dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na mniej więcej kwadratowe płaty. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na niewielkim ogniu. Ryż w torebkach, brokuły i fasolkę gotujemy w wodzie lub w garnku na parze. Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy z wierzchniej warstwy oraz na drobnej tartce trzemy na wiórki. Mieszamy razem w jednej miseczce. Do reszty tłuszczu ze smażenia ryby (musi być z 3 łyżki) dodać 3 łyżki mąki. To dosmażamy do zarumienienia, dodajemy szklankę zimnej przegotowanej wody, wsypujemy łyżeczkę soli oraz półtorej łyżeczki przyprawy kucharek uniwersalnej, dodać cukier , pieprz oraz sok z wyciśniętej świeżej cytryny, Wszystko razem zagotować. Polać nim rybę oraz ozdobić plastrem świeżej cytryny. Do dekoracji położyć liść sałaty z 2 kawałkami czerwonej papryki przy ryżu. Identyczny przepis można połączyć z figurkami rybnymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak