Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotlety mielone z ziemniakami i surówką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 500 g
cebula biała 1 sztuka
jajko 1 sztuka
olej do smażenia
sól do smaku
masło 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kotlety mielone z ziemniakami i surówką

Mięso przemielić przez maszynkę. Cebulkę obrać i zeszklić na gorącej patelni na maśle. Następnie dodajemy ją do zmielonego mięsa i dodajemy sól, pieprz, czosnek, bułkę tartą i surowe jajko. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy powstałe mięso. Dłońmi z masy mięsnej formujemy kulki lub bardziej podłużne kotleciki, które delikatnie przygniatamy na płasko, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Smażymy kilka minut do powstania złocistej mięsnej skorupki i aż mięso nie będzie surowe, najlepiej na niewielkim ogniu by kotlety nie paliły się a spokojnie dochodziły. Tu na zdjęciu podane z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Ziemniaki przyozdobione cienkim suszonym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak