Sposób przygotowania

Laskę wanilii przecinamy i wydłubujemy ziarenka. Do garnuszka nalewamy połowę podanego mleka (ok. szklankę), dodajemy masło, a także wydłubane ziarenka wanilii. Mieszamy i ustawiamy na niewielkim ogniu. Resztę mleka wlewamy do miski, dodajemy żółtka, cukier (opcjonalnie), mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Do gorącego jeszcze mleka w garnuszku wlewamy powoli (ciągle mieszając) zawartość miski (najlepiej przez sitko aby odcedzić ziarna wanilii).

Mieszamy, a jak zacznie wrzeć to natychmiast zgęstnieje. Mieszamy aby nie było grudek, zdejmujemy z gazu i jeszcze chwilkę mieszamy by budyń był gładki.

Nakładamy do pucharków wypłukanych w zimnej wodzie i napełnionych sokiem malinowym.

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    isetta

    wygląda przepysznie!
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    pychotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !