Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 gram
masło 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuka
kapusta biała 1 sztuka
cebula 3 sztuka
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, podzielić na ćwiartki i wyciąć głąb. Umyć i wsadzić do sporego garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i wycisnąć z nadmiaru wody. Pokroić kiedy przestygnie.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na dużej patelni. Kiedy się zeszkli dodać kapustę. Wymieszać i podsmażyć całość. Co kilka minut mieszać. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku. Przestudzić.

Przesiać mąkę na stolnicę i wymieszać palcami z masłem. Dodać do ciasta żółtka i mieszać znowu palcami z całą mąką. Wlewać do ciasta gorącą wodę uważając żeby się nie poparzyć przy tym. Ale partiami - za każdym razem zagniatając ciasto. Zagniatać je przez kilka minut, uformować w kulę i odstawić na stolnicy oprószonej mąką pod przykryciem na 30 minut. 

Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć szklanką krążki i nadziewać przygotowanym farszem.

Zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Na wrzącą wrzucać partiami gotowe pierogi, delikatnie przemieszać i gotować 2 minuty.

Podawac polane podsmażoną na maśle cebulką lub okraszone skwarkami.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 05.10.2011 21:21
uwielbiam
przejs 20.09.2011 11:41
uwielbiam pierogi!
1j1o1l1a1 11.09.2011 19:32
mniam...mniam
isetta 11.09.2011 14:14
mmm pierożki, moje ulubione!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak