Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, podzielić na ćwiartki i wyciąć głąb. Umyć i wsadzić do sporego garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i wycisnąć z nadmiaru wody. Pokroić kiedy przestygnie.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na dużej patelni. Kiedy się zeszkli dodać kapustę. Wymieszać i podsmażyć całość. Co kilka minut mieszać. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku. Przestudzić.

Przesiać mąkę na stolnicę i wymieszać palcami z masłem. Dodać do ciasta żółtka i mieszać znowu palcami z całą mąką. Wlewać do ciasta gorącą wodę uważając żeby się nie poparzyć przy tym. Ale partiami - za każdym razem zagniatając ciasto. Zagniatać je przez kilka minut, uformować w kulę i odstawić na stolnicy oprószonej mąką pod przykryciem na 30 minut. 

Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć szklanką krążki i nadziewać przygotowanym farszem.

Zagotować osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Na wrzącą wrzucać partiami gotowe pierogi, delikatnie przemieszać i gotować 2 minuty.

Podawac polane podsmażoną na maśle cebulką lub okraszone skwarkami.

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    isetta

    mmm pierożki, moje ulubione!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    mniam...mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    przejs

    uwielbiam pierogi!
  • 2
    original
    Opublikowano

    maryśka

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !