Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zebra z gruszkami, polewą czekoladową i migdałami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 320 g
mąka 2,6 szkl.
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 4 szt.
napój typu cola 1 szkl.
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op.
olejek waniliowy 10 kropli
mleko 2 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki
polewa czekoladowa 1 op.
gruszka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zebra z gruszkami, polewą czekoladową i migdałami

Kroki postępowania

1
Przygotować formę do pieczenia: 1 łyżką margaryny Kasia wysmarować formę, a następnie obsypać ją 1 łyżką mąki.
Krok 1 - Zebra z gruszkami, polewą czekoladową i migdałami foto
2
W misie robota kuchennego utrzeć 4 jajka z 1 szklanką cukru na puszystą masę,
Krok 2 - Zebra z gruszkami, polewą czekoladową i migdałami foto
3
Kostkę margaryny Kasia rozpuścić w kuchence mikrofalowej. W misce wymieszać 2,5 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia. Do szklanki wlać cole.
Krok 3 - Zebra z gruszkami, polewą czekoladową i migdałami foto
4
Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie mąkę, colę i rozpuszczoną margarynę, cały czas miksując. Masę podzielić na 2 równe części, do masy w robocie dodać 2 łyżki mąki, do masy w drugiej misce dodać 2 łyżki kakao, wymieszać za pomocą łyżki.
Krok 4 - Zebra z gruszkami, polewą czekoladową i migdałami foto
5
Masę wlewać naprzemiennie, kładąc oba ciasta na środek formy. Piec 50 minut w temp. 150 stopni z termoobiegiem. Wyciągnąć ciasto i lekko przestudzić.
Krok 5 - Zebra z gruszkami, polewą czekoladową i migdałami foto
6
Przygotować polewę:
W rondelku rozpuścić 60 g margaryny Kasia z 2 łyżkami mleka, dodać opakowanie mieszanki na polewę, zagotować cały czas mieszając.
Połową polewy polać ciasto, a następnie ułożyć na cieście pokrojoną gruszkę w cienkie plasterki,
Krok 6 - Zebra z gruszkami, polewą czekoladową i migdałami foto
7
Na gruszki wylać pozostałą część polewy i obsypać całość płatkami migdałowymi. Poczekać aż masa czekoladowa zastygnie.
Krok 7 - Zebra z gruszkami, polewą czekoladową i migdałami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 21.09.2011 15:57
świetna:)
BernadettaP 13.09.2011 08:09
Bardzo apetyczna ta zebra :-)
IZABELA29 12.09.2011 08:43
to co lubię najbardziej
Anna146 12.09.2011 07:18
gruszkowa zebra - super
Beatris 11.09.2011 19:30
Gdybym mieszkała bliżej, to wprosiłabym się na to ciasto.
pacpaw 11.09.2011 17:54
hipnotyzujące!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak