Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z oliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
żółty ser 10 dag
masło 5 dag
jajko 3 szt
śmietana 3 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
oliwki nadziewane papryką 15 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1 łyżka
natka pietruszki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z oliwkami

Ziemniaki obieramy, opłukujemy, gotujemy i lekko przestudzone tłuczemy. Oliwki osączamy z zalewy. Żółtka rozcieramy z masłem, startym żółtym serem, śmietaną i obiema mąkami.Powstałe piure doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i razem z oliwkami dodajemy do masy. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy masę ziemniaczaną. Pieczemy ok. 60 min w temp. 170 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 10.05.2012 20:40
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak