Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło lub margaryna 12,5 dag
cukier 10 dag
jajko 2 szt.
mąka 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
DODATKOWO:
śliwki 9 dużych
cukier 1 czubata łyżka
cynamon
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Masło lub margarynę utrzeć na krem razem z cukrem, dodać po jednym jajka, za każdym razem rozcierając je bardzo dokładnie. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Krok 1 - Ciasto ze śliwkami foto
2
Tortownicę średnicy 22 cm natłuścić i wysypać bułką tartą (używam często do tych celów wysuszonych resztek ciasta biszkoptowego lub drożdżowego - potłuczonych w moździerzu ;]). Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki usuwając pestki.
Ciasto przełożyć do tortownicy i na wierzchu rozlożyć połówki śliwek, układając je skórką do góry. Śliwki delikatnie wcisnąć w ciasto.
Krok 2 - Ciasto ze śliwkami foto
3
Posypać z wierzchu cukrem i delikatnie cynamonem, po czym skropić odrobiną soku z cytryny - naprawdę odrobiną.
Krok 3 - Ciasto ze śliwkami foto
4
Piec ok. 45-50 minut w temp. 180°C.
Krok 4 - Ciasto ze śliwkami foto
5
Raz naruszone, będzie znikać w tempie błyskawicznym....
Krok 5 - Ciasto ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 30.08.2016 19:07
takie słodkości lubię
Bernadeta1 03.10.2012 11:02
wygląda rewelacyjnie
ziutula
ziutula 25.05.2012 21:25
lubię takie ciasta...
Elżbieta17 06.02.2012 13:56
pyszny deser:)
IZABELA29 20.12.2011 08:41
te ciasto u mnie szybko znika ze stołu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak