Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sycące ziemniaki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 2 łyżki
sól - do smaku
pieprz do smaku
cebula 2 sztuki
margaryna 3/4 sztuki
kiełbasa zwyczajna 1 sztuka
koperk zielony 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sycące ziemniaki

Takie ziemniaki nie są bardzo eleganckim daniem ,ani specjalnie dietetycznym ,ale są bardzo smaczne i raz na jakiś czas można je zjeść.

Ziemniaki obrać ,zalać wodą i osolić do własnych potrzeb ,ugotować do miękkości . Ugotowane ciemniaki odcedzić dodać do nich mąkę ,przemieszać ,przykryć i zostawić na 5 min,aby mąka się sparzyła po tym czasie dodać koperek oraz mleko i potłuc bardzo dokładnie ziemniak (ziemniaki muszą wyglądać jak krem),łyżką maczaną w tłuszczu nakładać na talerz malutkie kluseczki ,podawać obficie polane cebulką z dodatkiem kiszonego ogórka.

Cebulka :
Cebulę pokroić w piórka ,posypać sola i pieprzem ,udusić na margarynie do miękkości .
Na osobnej patelni zrumienić kiełbasę pokrojoną w kosteczkę i jak cebulka jest miękka dodać do niej podsmażoną kiełbaskę ,wymieszać .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak