Sposób przygotowania

Ugotować 1,5 kg ziemniaków , po ugotowaniu dobrze ubić i posolić do smaku . Odstawić aż dobrze wystygną .0,5 kg twarogu wymieszać dobrze z ostudzonymi ziemniakami .Dodać 1 całe jajko i dodać mąki pszennej tyle by wyrobić ciasto bez dolewania wody .Ciasto powinno być bardzo pulchne , nie twarde . Ze śliwek wyciągnąć pestki . Na patelni rozpuścić kostkę masła .Wsypać 4 łyżki cukru i 3 łyżki cynamonu . Razem to wymieszać aż powstanie gładki lukier cynamonowy . Ciasto rozwałkować na 1cm plastry w których wykrawamy kółka . Na przygotowane kółka kładziemy śliwkę maczaną w cynamonie. Śliwkę zawijamy dokładnie w ciasto ,formujemy w rękach kulkę i tak po kolei . Przygotowane knedle śliwkowe wrzucamy na gotująca się wodę , mieszamy ostrożnie i gotujemy aż wypłyną . Wybieramy łyżką cedzakową ,kładziemy na półmisku i gorące polewamy zrobionym wcześniej lukrem cynamonowym .

życzę smacznego :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    Z chęcią bym spróbowała :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !