Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle śliwkowe z lukrem cynamonowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 1 kg
ziemniaki 1,5 kg
jaja 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
masło 250 g
cukier 4 łyżki
cynamon Prymat 3 łyżki
twaróg 0,5 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle śliwkowe z lukrem cynamonowym

Ugotować 1,5 kg ziemniaków , po ugotowaniu dobrze ubić i posolić do smaku . Odstawić aż dobrze wystygną .0,5 kg twarogu wymieszać dobrze z ostudzonymi ziemniakami .Dodać 1 całe jajko i dodać mąki pszennej tyle by wyrobić ciasto bez dolewania wody .Ciasto powinno być bardzo pulchne , nie twarde . Ze śliwek wyciągnąć pestki . Na patelni rozpuścić kostkę masła .Wsypać 4 łyżki cukru i 3 łyżki cynamonu . Razem to wymieszać aż powstanie gładki lukier cynamonowy . Ciasto rozwałkować na 1cm plastry w których wykrawamy kółka . Na przygotowane kółka kładziemy śliwkę maczaną w cynamonie. Śliwkę zawijamy dokładnie w ciasto ,formujemy w rękach kulkę i tak po kolei . Przygotowane knedle śliwkowe wrzucamy na gotująca się wodę , mieszamy ostrożnie i gotujemy aż wypłyną . Wybieramy łyżką cedzakową ,kładziemy na półmisku i gorące polewamy zrobionym wcześniej lukrem cynamonowym .

życzę smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 09.09.2011 23:20
Z chęcią bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak