Sposób przygotowania

Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże i cukier.Nie mieszać -odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski wymieszać z solą i oliwą.Dodać rozczyn i ziarno siemienia lnianego.Dokładnie wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę czasu przykryte czystą ściereczką aby wyrosło.Z ciasta uformować bochenek chleba i przełożyć na blachę.Na bochenku zrobić nacięcia ostrym nożem i zostawić do wyrośnięcia no około pół godziny.Piec przez ok. jedną godzinę w 180 stopniach . Pod koniec pieczenia można spryskać zimną wodą ,wtedy uzyskamy chrupiącą skórkę.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Piękny chlebek,zawsze podziwiam ludzi co potrafią piec takie chlebki .
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
  • 0
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    nie ma to jak domowy chlebek
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    dobry na trawienie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !