Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka amarantusowa 1 szklanka
polenta 1 szklanka
płatki owsiane 1 szklanka
mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka pszenna pełnoziarnista 1/2 szklanki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło zimne 250 gram
porzeczki czarne 1/2 kilograma
śliwki bez pestek 300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami

Kroki postępowania

1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, obręcz posmaruj masłem i obsyp otrębami lub kaszą manną. Zewnętrzną stronę dna tortownicy i obręcz zawiń w folię aluminiową, aby uniknąć ewentualnego wypływania soku z tortownicy, a tym samym zabrudzenia piekarnika.
Krok 1 - Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami foto
2
W misce dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki. 2/3 tej mieszanki wysyp równą warstwą do tortownicy. Następnie ułóż owoce i pozostałą część sypkich składników. Na wierzchu równomiernie rozłóż plastry zimnego masła
Krok 2 - Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami foto
3
Tortownicę wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 60 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gdyby ciasto zbyt szybko rumieniło się od góry możesz je przykryć je arkuszem folii aluminiowej.
Krok 3 - Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami foto
4
Pozostaw ciasto w tortownicy do czasu, aż całkiem ostygnie.
*Amarantus, zwany też szarłatem zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak. Nie zawiera glutenu, jest cennym źródłem białka, lepiej przyswajalnego niż to pochodzące z mleka czy soi. Ze względu na dużą ilość błonnika korzystnie wpływa na układ trawienny.
Krok 4 - Ciasto amarantusowe z porzeczkami i śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 12.01.2014 18:19
Kupiłam przed świętami amarantus robiłam kruche ciasteczka, ale trochę zgrzytał w zębach, myślę, że następnym razem zmielę go na mąkę... Twoje ciasto wygląda świetnie.
barbara11561 04.01.2014 10:06
widziałam ta mąkę w markecie ,ale jeszcze jej nie kupowałam.Ciasto wygląda niesamowicie kusząco:)
Wacław 11.09.2013 11:19
pycha,nie jadłem takiego :-)
anemon 29.12.2012 07:48
Warto poszukać tej mąki, bo jest niezwykle zdrowa, a i smak ma bardzo ciekawy.
alaaa 28.12.2012 22:45
ciekawi mnie ta mąka,muszę taką kupić
caralajna 30.07.2012 00:45
lubię takie ciasta
Grazyna0211 23.06.2012 22:31
gratuluję pomysłu świetny
caroline1983 21.03.2012 22:39
ciekawie wyglada :)
anemon 10.11.2011 08:42
W tym cieście nie ma jajek, więc mogą jeść to ciasto osoby uczulone na jajka.
anemon 10.11.2011 08:42
W tym cieście nie ma jajek, więc mogą jeść to ciasto osoby uczulone na jajka.
IZABELA29 09.11.2011 08:39
apetycznie wygląda
Magdalena1110 14.09.2011 07:58
fajne
Beatris 11.09.2011 20:05
W takim razie muszę poszukać. Dziękuję.
anemon 11.09.2011 08:10
Beatris, ja kupuję w sklepach z żywnością ekologiczną, a ostatnio kupiłam w \"Piotrze i Pawle\", ale nie mąkę tylko ziarna amarantusa i sama zmieliłam w młynku do kawy. Można też kupić w sklepach internetowych, ale trzeba doliczyć koszt przesyłki.
Beatris 10.09.2011 09:51
Jeśli można spytać to gdzie kupujesz taką mąkę. Przepis bardzo mnie zaciekawił, tylko nie wiem skąd wziąć mąkę amarantusową. W hipermarkecie znajdę?
ben-ka 10.09.2011 09:12
dla mnie to też coś nowego.
pioge7 10.09.2011 07:17
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak