Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka faszerowana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 1 szt
czosnek 3 ząbki
szpinak 30 dkg
natka pietruszki 30 dkg
jajko 1 szt
parmezan starty 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatałowa do smaku
ser feta kostki
oliwa według uznania
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka faszerowana

W szynce ok1.30 kg wycinamy kieszeń. Siekamy cebulę, czosnek, papryke chili-przesmażamy na oleju ze szpinakiem i natką pietruszki. Wykładamy do miski dodajemy jajko i łyżkę startego parmezanu. Składniki farszu mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodoajemy ser Feta w kostkach. 1/3 farszu odkładamy, resztą nadziewamy mięso. Kieszeń zapinamy wykałaczkami. Szynkę układamy na brytfannie, polewamy 3 łyżkami oliwy i pieczemy 1.5 godziny w piekarniku o tem. 200` Wczasie pieczenia polewamy szynke powstałym sosem. Do reszty farszu dodajemy łyżkę tartej bułki. Pieczeń wyjmujemy z piekarnika i jej wierzch obkładamy odłożoną częścią farszu, lekko dociskając. Wstawiamy jeszcze na ok 15 minut do piekarnika. Podajemu z ziemniakami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak