Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe bułki z jabłkami i z lukrem cytrynowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
mleko 50 ml
margaryna 110 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 50 g
jajko 1 szt.
cukier puder 1 szkl.
sok z cytryny 1/2 szt
jabłko 1 szt
twaróg 200 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe bułki z jabłkami i z lukrem cytrynowym

Kroki postępowania

1
Przepis ze strony mojeciasto.pl trochę zmodyfikowałam. Margarynę wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy na minutę do mikrofalówki na pełną moc, aby się rozpuści, wlewamy do niej mleko i studzimy. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na pół, wykrawamy gniazdka nasienne i kroimy w kawałki, powinno być tyle kawałków ile mamy kwadratów. Całe jajko roztrzepujemy trzepaczką,
Krok 1 - Serowe bułki z jabłkami i z lukrem cytrynowym foto
2
Do misy od robota wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy je mieszadłem, a następnie wlewamy rozpuszczoną margarynę z mlekiem, dokładnie mieszamy mikserem.
Krok 2 - Serowe bułki z jabłkami i z lukrem cytrynowym foto
3
Następnie wyjmujemy twaróg z opakowania i kawałki wrzucamy do misy z ciastem, włączamy robot i dokładnie wszystko łączymy. Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy ciasto, które dokładnie zagniatamy i wyrabiamy ręką
Krok 3 - Serowe bułki z jabłkami i z lukrem cytrynowym foto
4
Dzielimy ciasto na pół, wałkujemy na dość cienki placek, który kroimy na kwadraty. Z drugim kawałkiem robimy to samo (z ciasta wykroiłam 12 kwadratów) smarujemy brzegi każdego kawałka jajkiem za pomocą pędzelka , na jednej połowie ciasta kładziemy kawałek jabłka, składamy na pół i zlepiamy je za pomocą widelca.
Krok 4 - Serowe bułki z jabłkami i z lukrem cytrynowym foto
5
Każdą bułkę smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze posmarowanej margaryną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni z termoobiegiem 30 minut. Wyjmujemy bułki razem z blachą, studzimy je.
Krok 5 - Serowe bułki z jabłkami i z lukrem cytrynowym foto
6
Przygotowujemy lukier cytrynowy: do metalowej miski wsypujemy całą szklankę cukru pudru, wlewamy ok. 100 ml wrzącej wody i dokładnie ucieramy masę łyżką, aby nie było grudek, na koniec dodajemy sok z 1/2 cytryny cały czas ucieramy.
Krok 6 - Serowe bułki z jabłkami i z lukrem cytrynowym foto
7
Płynnym lukrem należy posmarować każdą ostudzoną bułkę i pozostawić aż lukier stwardnieje.
Krok 7 - Serowe bułki z jabłkami i z lukrem cytrynowym foto
8
Bułki wykładamy na talerz. Musze powiedzieć, że są bardzo smaczne.
Krok 8 - Serowe bułki z jabłkami i z lukrem cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janek1 10.09.2011 20:17
smaczne
Anna146 10.09.2011 17:18
apetycznie wyglądają
ziutula
ziutula 10.09.2011 13:39
i wyglądają smakowicie
sylwia / sytofala 09.09.2011 22:38
niebo w gębie :)
Pola2 09.09.2011 21:37
wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak