Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

puszysty biszkopt

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
cukier drobny 1 szkl
mąka pszenna 1, 1/4 szkl
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: puszysty biszkopt

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowujemy składniki, mąkę(najlepsza szymanowska typ 480) przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia, oddzielamy żółtka od białek, do większej miski dodajemy białka, do mniejszej żółtka.Bialka lekko solimy i ubijamy mikserem do spienionych białek powoli dodajemy 2/3 części cukru i cukier waniliowy.
Krok 1 - puszysty biszkopt foto
2
Białka ubijamy dość długo, do takiej konsystencji, aby można je kroić nożem.Żółtka ubijamy z resztą cukru, w czasie ubijania dodajemy 2 łyżki gorącej wody, ubijamy do białości.Bierzemy łyżkę drewnianą i mieszamy delikatnie żółtka na przemian z mąką.
Krok 2 - puszysty biszkopt foto
3
Tak przygotowaną masę wykładamy delikatnie na wcześniej nasmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blaszkę, pieczemy w tem. 200* 30-35 min.
Krok 3 - puszysty biszkopt foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janek64 03.07.2012 12:08
Lubię biszkopty :)
Iwusia 11.06.2012 23:16
uwielbiam takie biszkopciki
Wacław 29.02.2012 20:33
extra
ewelinapac 15.11.2011 09:52
świetny
aacaac 22.10.2011 08:09
super
Wafelek2601 09.10.2011 11:14
super
Wafelek2601 09.10.2011 11:14
super
owca441 18.09.2011 21:11
rewelacyjny
marta0906 16.09.2011 15:24
Swietny:)
marta0906 16.09.2011 15:24
Swietny:)
kuklik 12.09.2011 18:02
wypróbujemy
pioge7 10.09.2011 07:18
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak