Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowy chleb ze słonecznikiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól 2 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
masło 25 gram
woda 450 ml
mąka chlebowa 225 pszenna
mąka chlebowa 450 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Razowy chleb ze słonecznikiem

Do dużej miski przesiać mąki, sól, cukier, drożdże a następnie wymieszać. Dodać masło i wodę (partiami). Wyrobić miękkie, gładkie i elastyczne ciasto. Delikatnie wmieszac ziarna słonecznika. Uformować kulę, umieścić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - u mnie było to ok. 2h.

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dwie małe keksówki (20x10 cm) lub jedną dużą wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do nich ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, obsypać ziarnami słonecznika.

Bochenki piec przez 15 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszyć do 190ºC i piec kolejne 15 - 20 minut. Najlepiej studzić na kratce.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Chojłówna 07.01.2012 11:55
pycha
przejs 14.09.2011 10:41
chętnie skorzystam z przepisu, dziękuję
smakowita 10.09.2011 16:10
super przepis na smaczny chlebek
Małgorzata113 09.09.2011 20:27
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak