Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką i morelą w galarecie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
śliwki suszone 200 gram
chrzan 1 łyzka
czosnek 2 zabki
masło 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat
sól
Papryka słodka mielona Prymat
białe wino 1/2 szklanki
bulion
morele suszone
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką i morelą w galarecie

Łyżkę masła utrzeć z solą, , majerankiem, pieprzem i roztartym czosnkiem. Zmrozić. W schabie wyciąć głęboką kieszeń i na przemian upychać w nim po kawałku masła ziołowego i po śLiwcei morelą. Otwór spiąć. Mięso z wierzchu natrzeć solą, oprószyć papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 90 minut w temp 200°C. W trakcie skrapiać gorącą wodą. Wyjąć, ostudzić. Żelatynę namoczyć w winie. Kiedy spęcznieje zalać gorącm bulionem, mieszać aż żelatyna się lekko rozpuści. Odrobinę auszpiku wlać na półmisek. Zastudzić. Resztę masła utrzeć z chrzanem i napełnić masą pozostałe śliwki. . Fantazyjnie ułożyć na galarecie. Na tym umieścić plastry schabu. Mocno ochłodzić. Wyjąć polać pozostałą tężejącą galaretą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Baska Kaska 22.02.2011 08:41
fajne połączenie
Elżbieta17 06.12.2010 10:55
wygląda apetycznie!
Emilia22 30.09.2010 09:12
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak