Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z masą i galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
woda 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
galaretki kolorowe 2 opakowania
masło 1/2 kostki
mleko 1/2 litra
cukier 1-2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
jajko 1-2 sztuki
Biszkopty 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą i galaretką

Z podanych składników na cisto upiec biszkopt. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (każdą osobno). Można zmniejszyć ilość wody niż podano w przepisie. Galaretki zostawić do stężenia. Następnie galaretki pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać miękkie masło. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Ogrzać do połączenia składników (ja wstawiam na chwilę do mikrofalówki i sprawdzam by zbytnio się nie zgrzało). Następnie dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia, gdy masa zacznie gęstnieć dodać pokrojone galaretki (najlepiej schłodzone). Całość delikatnie wymieszać i wykładać na upieczone ciasto. Przykryć biszkoptami i polać polewą czekoladową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak