Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z morelami i malinami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twarde morele 1/2 kg
maliny świeże 15 dag
orzechy włoskie 25-30 dag
miękkie masło 15 dag
cukier 1 szklanka
jajko 3 szt.
mąka 25 dag
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
jogurt naturalny 1 mały kubek
płatki migdałowe 10 dag
cukier puder 2 łyżki
tłuszcz do formy
Mąka do formy

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z morelami i malinami

Morele sparz we wrzątku, odstaw do ostygnięcia, obierz je delikatnie ze skóry. Pokrój je na cząstki. Maliny przebierz. Orzechy rozłup, oczyść z łupin, rozdrobnij je.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, wbijaj po jednym jaku.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, orzechami i jogurtem. Dodaj połowę moreli i połącz z resztą ciasta. Całość delikatnie wymieszaj.
Dużą tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przełóż do niej całą masę, na wierzchu ułóż pozostałe morele. Babkę piecz ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wysuń ciasto z piekarnika, na wierzchu ułóż maliny oraz płatki migdałowe i piecz kolejne 15 min., aż wierzch będzie rumiany. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z tortownicy, posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 14.05.2012 21:46
pyszne
dorotka0000025 05.04.2012 15:03
fajne
Emilia22 09.09.2011 14:37
pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak