Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyszne ziemniaczane łódki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki duże 4 szt.
cukinia 1/2 szt.
pomidor 1 szt.
olej 2 łyżki
żółty ser 5 dag
masło 1 łyżka
sól
majonez tradycyjny 2 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
koperek 1 pęczek
jogurt naturalny 1 gęsty
oliwki zielone 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pyszne ziemniaczane łódki

Koperek umyj, osusz, drobno posiekaj. Jogurt i majonez przełóż do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, odstaw w chłodne miejsce.
Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cukinię cienko obierz, pokrój w drobną kostkę. Pomidora sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię, pomidora, oliwki i stary ser wymieszaj, dodaj olej, dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj. Każdy przekrój wzdłuż. Za pomocą łyżki wydrąż je, pozostawiając centymetrowy brzeg. Wnętrze ziemniaków posmaruj masłem, oprósz solą, pieprzem i napełnij przygotowanym farszem. Owiń je folią aluminiową Matowa stroną na zewnątrz).
Ziemniaki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz godzinę. Następnie rozwiń folię aluminiową i piecz jeszcze 10 min. podawaj natychmiast z przygotowanym wcześniej dipem jogurtowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 02.01.2012 18:15
smaczny dodatek
Andzia1977
Andzia1977 16.09.2011 21:30
ale pyszotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak