Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka z cukinią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 szt
cukinia 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
rozmaryn 4 szt
sok z cytryny do smaku
śmietana 4 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
masło do wysmarowania blachy 10 dag
bazylia 1 pęczek
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka z cukinią

Cukinię przetnij na pół i usuń miąższ,ułóż w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.Posyp drobno posiekanym czosnkiem i cebulą.Całość dopraw do smaku solą i pieprzem,skrop sokiem z cytryny i przykryj folią aluminiową.Piekarnik nagrzej do 225stopni.Piecz ok.20minut.Listki rozmarynu i bazylii porwij i dodaj do śmietany.Połącz z żółtym serem.Naczynie z cukinią wyjmij po 20minutach z piekarnika,zdejmij folię i polej cukinię przygotowana śmietaną z serem.Posyp pieprzem.Zapiekaj jeszcze 15minut.Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak