Sposób przygotowania

Kiełbasę nakłuwam widelcem, żeby nie popękała w trakcie gotowania.

Kiełbasę i wędzonkę wkładamy do wody, gotujemy razem na wolnym ogniu około 45 minut (aż w kuchni zacznie się roznosić zapach wędzonki)

Wlewamy zakwas (ja zwykle przelewam go przez sitko bo nie lubię kiedy w żurku coś mi pływa),

Śmietanę wlewamy do miseczki, solimy, następnie dolewamy chochlę żurku, aby ją zahartować (wtedy na pewno się nie zetnie w zupie).

Kiedy żurek ponownie się zagotuje dodajemy zahartowaną śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut.

Można podawać z ziemniaczkami polanymi skwarkami ale ja uważam, że najlepiej smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Justa32

    mniam...uwielbiam...
  • 1
    original
    Opublikowano

    leonkot

    oj ja też :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    bardzo lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !