Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała 0,5 kg
Żur w butelce 1 sztuka
śmieta 100 g
woda 2 litr
czosnek 3 ząbek
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat
udka z kurczaka 2 (wędzone)

Przepis i sposób przygotowania na: żurek

Kiełbasę nakłuwam widelcem, żeby nie popękała w trakcie gotowania.

Kiełbasę i wędzonkę wkładamy do wody, gotujemy razem na wolnym ogniu około 45 minut (aż w kuchni zacznie się roznosić zapach wędzonki)

Wlewamy zakwas (ja zwykle przelewam go przez sitko bo nie lubię kiedy w żurku coś mi pływa),

Śmietanę wlewamy do miseczki, solimy, następnie dolewamy chochlę żurku, aby ją zahartować (wtedy na pewno się nie zetnie w zupie).

Kiedy żurek ponownie się zagotuje dodajemy zahartowaną śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut.

Można podawać z ziemniaczkami polanymi skwarkami ale ja uważam, że najlepiej smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 15.09.2012 08:22
bardzo lubię
leonkot 28.05.2012 17:42
oj ja też :)
Justa32 28.05.2012 10:01
mniam...uwielbiam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak